Що приготувати з айви: пиріг, нафаршировані фрукти, компот, джем

70
просмотр(ов)

5/5 - (1 vote)

Айва – це чудовий фрукт, який можна використовувати для створення різноманітних страв. З його допомогою можна приготувати смачний пиріг, нафаршировані фрукти, ароматний компот або солодкий джем. Давайте детальніше розглянемо кожну з цих страв.

1. Пиріг з айви

Пиріг з айви – це чудовий варіант для десерту або сніданку. Щоб його приготувати, вам знадобиться:

  • 1 кг айви;
  • 200 г цукру;
  • 300 г борошна;
  • 150 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1 чайна ложка розпушувача тіста;
  • сіль за смаком.

Спочатку потрібно очистити айву від шкірки та насіння. Потім нарізати її на невеликі шматочки. Далі змішати борошно з розпушувачем тіста, додати цукор, вершкове масло, яйця та сіль. Замісити тісто та розкатати його на підготовлену форму для пирога. Покласти на тісто нарізану айву та запікати при температурі 180 градусів Цельсія протягом 40-45 хвилин. Готовий пиріг можна прикрасити цукровою пудрою.

2. Нафаршировані фрукти з айви

Нафаршировані фрукти з айви – це прекрасна закуска або десерт для будь-якого святкового столу. Для приготування вам знадобиться:

  • айва;
  • горіхи;
  • мед;
  • сухофрукти (на вибір);
  • сметана або йогурт для подачі.

Спочатку потрібно видалити насіння з айви. Потім видалити частину м’якоті, щоб утворився ямочка. В цю ямочку насипати горіхи, сухофрукти та додати трохи меду. Запікати нафаршировані фрукти в духовці при температурі 180 градусів Цельсія протягом 15-20 хвилин. Подавати зі сметаною або йогуртом.

3. Компот з айви

Компот з айви – це чудовий напій, який можна насолоджувати як гарячим, так і холодним. Для приготування вам знадобиться:

  • айва;
  • вода;
  • цукор за смаком;
  • лимонна кислота (за бажанням).

Спочатку потрібно очистити айву від шкірки та насіння. Потім нарізати її на невеликі шматочки. Далі виливати воду у каструлю, додати цукор та нарізану айву. Варити компот протягом 15-20 хвилин на середньому вогні. Після цього можна додати лимонну кислоту для підсилення смаку. Гарячий компот можна подавати з цукровою пудрою або м’ятним листочком.

4. Джем з айви

Джем з айви – це смачна посипка для бутербродів або додаток до чаю. Для приготування вам знадобиться:

  • айва;
  • цукор;
  • сік лимона.

Спочатку потрібно очистити айву від шкірки та насіння. Потім нарізати її на невеликі шматочки. Далі змішати нарізану айву з цукром та соком лимона. Варити на середньому вогні протягом 30-40 хвилин, поки джем не загусне. Готовий джем можна розливати у скляні банки та зберігати в холодильнику.

Як бачимо, з айви можна приготувати багато різноманітних страв. Спробуйте варіювати рецепти та додавати свої інгредієнти, щоб створити щось особливе і смачне.